Dana İşkembesi Nasıl Temizlenir?

Bugün sizlere evde, kendi mutfağınızda, “Dana İşkembesi Nasıl Temizlenir?” konusu özelinde bazı pratik bilgiler vereceğim. Bu bilgiler doğrultusunda siz de kendi mutfağınızda kolaylıkla dana işkembesi temizleyebilirsiniz.

İşkembe Dananın Neresidir? İşkembenin Bölümleri Nelerdir?

İşkembe Dananın Neresidir? İşkembenin Bölümleri Nelerdir?

İşkembe dendiğinde çoğumuzun aklına bir kase lezzetli işkembe çorbası gelir. Fakat bu lezzetli çorbanın yapımında kullanılan işkembenin, dananın hangi bölgesi olduğunu hiç düşündünüz mü? İşkembe, hayvanların sindirim sisteminin bir bölümüdür. Dananın, koyunun veya keçinin mide bölgesinde yer alır. Dana işkembesi 4 bölümden oluşur; şirden, kırkbayır, börkenek ve işkembe. Bu bölümlerin hepsi farklı yapıya sahiptir ve farklı yemek tariflerinde tercih edebilirsiniz.

Dana İşkembesi Nasıl Temizlenir?

İşkembe temizlemek ilk bakışta karmaşık ve zor görünebilir. Ayrıca pek iştah açıcı bir işlem olduğu da söylenemez. Ancak biraz sabır ve dikkatle bu temizleme işlemini evde kendi kendinize de yapabilirsiniz. İşte adım adım dana işkembe temizleme süreci:

  1. Yıkama: İşkembenin dış yüzeyini soğuk suyla iyice yıkayın. Bu aşamada, yüzeyde bulunan kalıntıları elinizden geldiğince temizlemeye çalışın ve işkembeye zarar vermemeye çalışın.
  2. Tuzlama: İşkembenin iç yüzeyini tuzla iyice ovalayın. Tuz, kalan bakterileri ve mikroorganizmaları öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca işkembenin yüzeyindeki inatçı kalıntıları da temizler. Bu aşamada kaya tuzu tercih edebilirsiniz.
  3. Limonla Ovalama: İşkembenin yüzeyini bir parça limonla ovalayın. Limon, asidik yapısı sayesinde tuzun yapamadığı sterilizasyon işlemini yapar ve işkembenin doğal kokusunu azaltır.
  4. Kaynar Suya Daldırma: Yarım tencere kaynar suya 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Su kaynarken işkembe parçalarını kevgir yardımıyla suya daldırın ve 5-6 saniye sonra çıkarın.
  5. Temizleme: Bir bıçak veya kaşık yardımıyla işkembenin iç yüzeyini işkembeye zarar vermeden kazıyın. Kaynar suya daldırdığınız için işkembenin iç yüzeyini kolaylıkla ayırabileceksiniz ve işkembenin bembeyaz dokusu ortaya çıkacaktır.
  6. Sirkeli Su Uygulaması: İç yüzey temizliğini tamamladıktan sonra işkembeyi beyaz 1 çay bardağı beyaz sirke eklediğiniz bir kaba koyun ve ve tepeleme soğuk su ekleyin. 15-20 dk beklettikten sonra soğuk su ile iyice durulayın.
  7. Kesme: Artık işkembenizi doğrayabilirsiniz ve istediğiniz tarif için kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki videoyu da izleyerek süreci pekiştirebilirsiniz. Benim yöntemimle aynı sıralamayı takip etmese de, işkembenin ne kadar kolay temizlendiğinizi gördüğünüzde şaşıracaksınız.

Bu süreç biraz zaman alabilir ve uğraştırıcı olabilir, ancak sonuçta elde edeceğiniz temiz ve lezzetli işkembe tüm bu emeğe ve vakte değecektir. Unutmayın, temizlik işlemini ne kadar iyi yaparsanız, yemekleriniz o kadar lezzetli olur.

Dana İşkembesi Çamaşır Suyuyla Yıkanır Mı?

Dana İşkembesi Çamaşır Suyuyla Yıkanır Mı?

Belki de bu soruyu duyunca şaşırdınız ancak işkembe temizlerken çamaşır suyu kullanmak gibi bir söylenti kulaktan kulağa dolaşıyor. Sanırım bu durum işkembenin hayvan dışkısıyla teması sebebiyle ortaya çıkmış. Fakat işkembe temizlerken çamaşır suyu kullanmak kesinlikle doğru değildir. Çamaşır suyu, güçlü bir dezenfektandır ve gıda maddelerini temizlemek için kesinlikle kullanılmamalıdır. İşkembenin temizlenmesi için yukarıda belirttiğim yöntemleri kullanmanız yeterli ve en sağlıklı yöntem olur.

Dana İşkembesi Doğru Temizlenmezse Ne Olur?

İşkembe temizliği, dikkatle yapılması gereken bir işlemdir. Eğer temizleme işlemini doğru yapmazsanız, işkembenin üzerinde kalan bakteri ve mikroorganizmalar nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Ayrıca doğru temizlenmeyen bir işkembenin tadı ve kokusu da sizi memnun etmez.

Dana İşkembesi Nereden Alınır?

Dana işkembesini, birçok kasapta veya büyük süpermarketlerde bulabilirsiniz. Ancak temiz ve taze işkembe aldığınızdan emin olmak için güvendiğiniz bir kasaptan veya et ürünleri satan güvenilir bir marketten işkembe almanızı öneririm.

Hangi İşkembe Daha İyi? Dana İşkembesi mi? Koyun İşkembesi mi?

Dana işkembesi ile koyun işkembesi lezzet ve doku açısından farklıdır. Dana işkembesi daha kalın ve daha az yağlıdır, bu nedenle temizlerken zorlanabilirsiniz. Koyun işkembesi ise daha ince ve daha yağlıdır, bu yüzden daha lezzetli olabilir. Ancak tercih tamamen sizin damak zevkinize ve pişireceğiniz yemeğe bağlıdır. Benim tercihim daha işkembesinden yana, siz de yorumlarda kendi tercihinizi ve temizleme yönteminizi paylaşabilirsiniz 🙂

Kokan İşkembe Yenir Mi?

Elbertte işkembenin kendine özgü bir kokusu vardır ve bu kokuyu bazıları sevmeyebilir. Ancak işkembenin tazeliğini anlamak için kokusu önemli bir göstergedir. Eğer işkembe çok kötü kokuyorsa, bu durum taze olmadığı veya iyi temizlenmediği manasına gelebilir. İşkembenin kokusu size iyi gelmiyorsa tüketmek için kendinizi zorlamayın.

Pişmemiş İşkembe Nasıl Saklanır?

İşkembeyi doğru bir şekilde sakladığınız sürece buzdolabında birkaç gün tazeliğini koruyacaktır. İdeal saklama şekli, işkembenin hava almayacak şekilde, streç film ile sarılarak buzdolabında saklanmasıdır. Bu şekilde hem tazeliğini korur hem de diğer yiyeceklerin kokusunun işkembeye sinmesini önlemiş olursunuz. Fakat en doğrusu işkembeyi bekletmeden taze taze tüketmektir. Bu şekilde riski minimuma indirmiş olursunuz.

Özet

Özetle, işkembenin temizliği, seçimi ve saklanması hakkında bilgi kirliliği çok fazla. Fakat, işkembe seviyorsanız, temiz ve lezzetli bir işkembe çorbası için her zaman restorana gitmenize gerek yok. Paylaştığım adımları takip ederek siz de işkembe temizliğini evde yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yorum yapın